Tuesday 3 January 2012

Kek Karamel Di Tahun 2012



Akhirnya di tahun baru 2012 aku telah pun berjaya menghasilkan Kek Karamel. Fuhhhhh gumbira rasanya bila tengok kek  ni menjadi. Yalahkan... sape tak gumbira setelah dua kali mencuba baru berjaya. Masa first buat kek ni dulu  keknya boleh la dimakan tapi karamelnya entah kemana. Bukan sebab hilang tapi sebab kaedah boiling tak betul. Akhirnya karamelnya tak muncul muncul ke sudah. Cair semacam je. 
Makan kek TANPA karamel  je la masa tu. 


Petang semalam selepas menonton channel AFC kat Astro, tetiba dapat idea nak buat lagi sekali. Kali ni bukan sembarangan buat. Aku dah buat research pun. Masuk blog sana, blog sini. Tengok camne kaedah double boiling yg sebetul betulnya. Setelah berpenat lelah akhirnya  Kek Karamel pun terhasil. Tepukan semangat utk Ibu Feeqa. Hep..Hep..Horeeeey...





Resepi Kek Karamel

(A)-Gula Hangus
·                     2 sudu besar gula (utk bt gula hangus)
·           *tabur gula dlm loyang n msk ats api perlahan hingga gula hancur dan berwarna perang)

 (B) - Bahagian Atas
·                     1 cawan susu cair
·                     1 cawan susu pekat manis
·                     1 sudu teh esen vanila
·                     3 bj kuning telur
·                     2 biji telur (putih & kuning)
(C) - Lapisan Kek
·                     140 gm tepung gandum *Ayak bersama baking powder
·                     70 gm gula kastor
·                     3 bj kuning telur
·                     135 ml air biasa
·                     1 sudu teh baking powder
·                     45 ml minyak msk
·                     2 sudu besar susu pekat manis
 D) Merinque
·                     6 bj putih telur
·                     70 gm gula kastor
·              1 sudu teh krim of tartar ( saya tak letak pun)



klik di sini http://annaqawina.blogspot.com/2011/10/kek-karamel-lagiiiihaish.html untuk dapatkan resepi  & cara2 lengkap beserta gambar. 

No comments:

Post a Comment