Wednesday, 16 November 2011
Kek Coklat Moist (kukus)
Bahan-Bahan
1 1/2 cawan tepung gandum
3 biji telur
250g butter
1 sudu kecil esen vanilla
1/2 cawan serbuk koko
1 sudu kecil serbuk bikarbonat
1 cawan susu cair
1 1/2 cawan gula
Cara-cara
Bahan A - Cairkan butter, tunggu sejuk kemudian masukkan susu cair. Ketepikan.
Bahan B- Ayak tepung bersama serbuk bikarbonat dan serbuk koko. Ketepikan.
Pukul telur bersama gula sehingga kembang. Masukkan pula esen vanilla.
Masukkan bahan A dan bahan B secara berselang-seli sehingga habis.
Tuangkan didalam loyang yang telah disapu dengan sedikit butter atau marjerin supaya kek tidak melekat.
Kukus selama 45 minit. Sedia untuk dihidangkan.
Jika suka, kek boleh dihias dengan coklat cair & coklat rise diatasnya.
Topping (seperti di dalam gambar)
1/2 cawan coklat masakan (dipotong kecil-kecil)
3 sudu susu cair
1 sudu butter
1/2 sudu gula
Campur kesemua bahan dan dimasak secara double boiler (dimasak di atas air mendidih)
Kacau sehingga coklat menjadi cair. Angkat dan tuangkan coklat ke atas kek secara rata.
Taburkan coklat rise di atasnya. Setelah coklat sejuk dan mengeras, bolehlah dihidangkan.
(boleh juga dimasukkan ke dalam peti sejuk)
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment