Wednesday 16 November 2011

Kek Coklat Moist (kukus)


Bahan-Bahan

1 1/2 cawan tepung gandum
3 biji telur
250g butter
1 sudu kecil esen vanilla
1/2 cawan serbuk koko
1 sudu kecil serbuk bikarbonat
1 cawan susu cair
1 1/2 cawan gula

Cara-cara

Bahan A - Cairkan butter, tunggu sejuk kemudian masukkan susu cair. Ketepikan.
Bahan B- Ayak tepung bersama serbuk bikarbonat dan serbuk koko. Ketepikan.
Pukul telur bersama gula sehingga kembang. Masukkan pula esen vanilla.
Masukkan  bahan A dan bahan B secara berselang-seli sehingga habis.
Tuangkan didalam loyang yang telah disapu dengan sedikit butter atau marjerin supaya kek tidak melekat.
Kukus selama 45 minit. Sedia untuk dihidangkan.

Jika suka, kek boleh dihias dengan coklat cair & coklat rise diatasnya.

Topping (seperti di dalam gambar)
1/2 cawan coklat masakan (dipotong kecil-kecil)
3 sudu susu cair
1 sudu butter
1/2 sudu gula

Campur kesemua bahan dan dimasak secara double boiler (dimasak di atas air mendidih)
Kacau sehingga coklat menjadi cair. Angkat dan tuangkan coklat ke atas kek secara rata.
Taburkan coklat rise di atasnya. Setelah coklat sejuk dan mengeras, bolehlah dihidangkan.
(boleh juga dimasukkan ke dalam peti sejuk)

No comments:

Post a Comment